FEAD – podprogram 2018

Rozpoczyna się nowa tura programu żywnościowego FEAD – podprogram 2018 ( Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 ). Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących , np. szkolenia, warsztaty, grupy wsparcia  mające na celu włączenie  do życia społecznego, wyjście z ubóstwa. Jak zaznaczaliśmy wczesniej program  współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.  Podprogram 2018  trwać będzie do maja 2019 r.  Osoby chcące skorzystać z tej pomocy muszą spełniać wymogi określone w ustawie o pomocy społecznej, z zastosowaniem kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania pomocy. Od października br. kryteria te wynoszą :  1.402 zł dla osoby samotnej  i 1056 zł dla osoby w rodzinie. Skierowania wydawane są przez Ośrodki Pomocy Społecznej. MOPS w Kaliszu na chwilę obecną wydał skierowania dla ok. 820 osób.

Punkt składania skierowań i wydawania żywności mieści się przy ul. Górnośląskiej 6, wejście od ul. Lipowej.                                                                                                          Rozpoczęcie dystrybucji żywności planujemy na dzień 05.listopada br. Punkt wydawania czynny będzie w  poniedziałki w godz. 8.00 – 15.30 i doraźnie w nagłych wypadkach.

Zestaw na Podprogram 2018 obejmuje następujące  artykuły spożywcze : groszek z marchewką – 3,60 kg, fasola biała – 3,60 kg, koncentrat pomidorowy – 1,60 kg, buraczki wiórki – 1,05 kg, powidła śliwkowe – 1,80 kg, makaron jajeczny – 4,5 kg, makaron kukurydziany bezglutenowy – 0,5 kg, ryż biały – 3 kg, kasza gryczana – 1,5 kg, herbatniki maślane – 0,8 kg, mleko UHT – 7 l. ser podpuszczkowy dojrzewający – 2,4 kg, szynka drobiowa – 3 kg, szynka wieprzowa mielona – 2,1 kg, pasztet wieprzowy – 0,64 kg, kabanosy wieprzowe – 0,36 kg, filet z makreli w oleju – 1,7 kg, cukier biały – 4 kg, miód nektarowy wielokwiatowy – 0,4 kg, olej rzepakowy – 4 l, gołąbki w sosie pomidorowym – 1,6 kg.

 

Dodaj do zakładek permalink.